27 Kasım 2010 Cumartesi

postheaderıcon Şut Atmanın Temel Kuralları

Şut Atmanın Temel Kuralları
Çoğu oyuncu ”bilinçsizce” şut atmanın esaretinde.. ”İyi şut” nasıl atılır bilmeden nasıl ”bilek şut atarım” soruları da cabası..Buyrun size çok faydalı olacağınızı düşündüğüm bir şut” dizisi..İstifade etmeniz dileği ile…
ŞUT ATMANIN TEMEL KURALLARI
Şut atmak,temel olarak bir dokunma,ritim ve konsantrasyon olayıdır.Dokunma,topun elinizden potaya kadar olan tüm mesafeyi kat etmesi için ona uygulayacağınız doğru miktarda kuvvet ve döndürme anlamına gelir.Dokunma,ritim ve vücut kontrolü,şut atmanın fiziksel yönleridir.Eşit ölçüde önemli ruhsal yönler ise; konsantrasyon,inanç,şut seçimi ve ayarlamalar yapmaktır.
1-ŞUT DOKUNUŞUNUZU GELİŞTİRİN
Başlangıçta çoğu oyuncu,çok sert ve çok düz şut atar. (topa yay şekli kazandırmadan).Eğer benim size vereceğim adımları izlerseniz daha iyi bir şut dokunuşu gerçekleştireceksiniz.Bir basketbol sahasında olmasanız bile her zaman dokunma üzerinde çalışabilirsiniz! Şut dokunuşunuz,aşağıdakilerle sağlanır:
-Topu uygun şekilde bırakmak
-Etkili bir şut hareketi geliştirmek
-Topa uygun yay şeklini ve falso vermek TOPU BİLEK VE PARMAK UÇLARINIZLA BIRAKIN.
Topu elinizde,rahat bıraktığınız fakat topun kontrolünü sağlamanıza yetecek açıklıkta bulunan parmaklarınızla kavrayın.Parmaklarınızı sıkmayın veya topu ölümcül bir kavramayla çok sıkıştırmaya çalışmayın; topun ellerinizde yuva yapmasına izin verin.Bileğinizi geri çekin,böylece eliniz herhangi bir yerle 45 ila 90 derece arasında bir açıda olur.Bileğinizi ne kadar çok çekerseniz elinizi ve dirseğinizi kaldırmak istediğiniz yükseklik o kadar artar. Bileğinizi itin ve topu parmak uçlarınızdan bırakın.Bu bırakma,topa bir falso kazandırır.
Top elinizden ayrılırken sadece parmaklarınız ona dokunmalıdır.Eğer el topuğunuz topa dokunuyorsa,bileğiniz çok katı yada parmaklarınız, topu kontrol etmeye yetecek kadar açık değil demektir.
Bilek / parmak ucu ile bırakma,şut atmanın ve pas vermenin en önemli kısmıdır. Bir basket topu bulduğunuz her zaman ve her yerde bunu çalışın.Tekrar tekrar süratli bir bilek hareketi yapın ve topu parmak uçlarınızdan falso vererek çıkarın.Sadece dominant olan eliniz değil her iki elinizle de antrenman yapın.İki elle,el üzerinden ve el altından antrenman yapın. Bu ‘ yumuşak eller’ ve top için daha iyi bir his geliştirmenize yardım eder. Kendinizi topla rahat hissedin.Bunun,elinizin doğal bir uzantısı olduğunu düşünün.Eğer elleriniz,bir elinizin parmaklarıyla topu rahat bir şekilde kontrol etmenize yetecek kadar büyük değilse o zaman iki elinizi kullanın.Kullanmadığınız eliniz,topu şut attığınız eliniz ile bırakana kadar topu sabitleştirebilir.
İlk olarak bırakma üzerinde deneyim kazanmakla ilgili İKİ GENEL HATADAN kurtulabilirsiniz.
1- Katı bir bilek ile şut atmak ve
2- Topu omuz veya göğüs seviyesine koyarak şut atmak.
Yeni başlayanlar,bu alışkanlıkları edinir çünkü başka şekilde uzun şutlar atmaları için yeterli kol kuvvetine sahip değildirler.Her iki alışkanlık da iyi bir şut dokunuşu geliştirmenizi ters yönde etkiler.İşin sırrı, ilk olarak bırakma olayına hakim olmak daha sonra da sadece uygun bırakma yapabileceğiniz mesafelerden şut atmaktır.Bu yüzden iyi drıblıng yapabilmelisiniz,böylece dışarıdan şut atmak yerine yakın şutlar için pozisyona girebilirsiniz.
Veya uygun yere yapılan katlar sonrasında topla buluşarak da bunu gerçekleştirebilirsiniz.
2- ETKİLİ BİR ŞUT HAREKETİ GELİŞTİRİN
Kuvvet,şut atmak için önemlidir fakat düzgün şut atmak,daha çok etkin bir mekanik ve iyi bir el-göz koordinasyonu olayıdır.
El-göz koordinasyonu,göz ucuyla elinizden potaya kadar olan mesafeyi ölçmeniz ve şutunuz için izlemek istediğiniz yolu görmeniz anlamına gelir.Bazı oyuncular,hedef olarak potanın merkezine bakar ve çember üzerini hedefler; başkaları,çemberin arkasına bakar. Siz,şut atarken topa bakmayı hedeflemeyin; pota üzerine odaklanın ve top elinizden çıkarken onu hissetmeyi hedefleyin.Bileğiniz ve parmaklarınız,topu gözlemlediğiniz yol boyunca gönderecek kuvveti ve falsoyu topa verin.Eğer şutunuzu parmaklarınızda uygun şekilde hissederseniz top elinizden çıkarken hedefe gidip gitmeyeceğini de hissedersiniz.
İyi bir şut hareketi,düzgün,sürekli ve enerjik, bacak,kol,bilek ve parmak sırasıyla akan bir harekettir.
*Bacaklarınız,vücudunuzu topu bırakmak istediğiniz seviyeye yükseltir.
*Şut atan kolunuz, topu pozisyona kadar yükselten ve şut atıldıktan sonra onu takip eden bir fırlatıcı görevi yapar.Diğer kolunuz,topa kılavuzluk eder ve sabit kalmasına yardımcı olur.
*Bileğiniz,topu fırlatan yaydır.Bilek açınız,şutun yay şeklini belirler.
*Parmaklarınız,topu kavrar ve top parmak uçlarınızdan bırakılırken topun dönmesini sağlar.
HIZLI,DOĞRU BİR BIRAKMA HAREKETİ GELİŞTİRİN
Topu nerede bırakmalısınız? Temel konular;
1- Rahatlık
2- Hareketin verimliliği
3- Bırakma hızlılığı
4- Düzgünlük.
Sizin için en iyi olan bırakma noktasını bulana kadar denemekten çekinmeyin.Eğer topu göz seviyesinde veya başınızın üzerinden bırakırsanız bilek itişi ve parmak ucuyla bırakma,size daha doğal gelecektir.
TAKİP EDİN
Takip,beyzolda atış yaparken veya futbolda pas verirken olduğu gibi basketbolda da şut atarken gereklidir.Kolunuz,topu bıraktıktan sonra hedefe doğru çizgi üzerinde kalmayı sürdürmelidir.Top bırakıldıktan sonra hareketinizi aniden değiştirmeniz doğal değildir.Doğru bir yol üzerinde kolunuzla takip yapın; bu , topun doğru bir yol üzerinde kalma şansını arttırır.

0 yorum: