25 Kasım 2010 Perşembe

postheaderıcon Paranızı bir tenis dersine yatırmadan şu konulara dikkat edin

Tenis dersi; temel kuralları öğrenmek, oyununuzu geliştirmek, repertuarınıza yeni vuruşlar eklemek ya da vuruşlarınızı düzeltmek için bulunmaz bir fırsattır. Buna rağmen yapılan anketler, tenisi bırakan oyuncuların hemen hemen yarısının ders aldıktan sonra tenis oynamaktan vazgeçtiklerini gösteriyor.

Bir tenis dersinin üst düzeyde verimli olabilmesi için bir çok şey yapabilirsiniz. Bunlardan biri kendinize lisanslı bir antrenör seçmek olabilir ki, lisans antrenörünüzün uygunluğunu garantilemese de, profesyonelliğini gösterir; bir diğeri de tenis oynayan tanıdıklarınıza danışmak olabilir.

Bunu mutlaka göz önünde bulundurmalısınız: Yanlış yerleşen becerileri dünyanın en iyi antrenörleri dahi düzeltemezler.

Paranızı bir tenis dersine yatırmadan şu konulara dikkat edin:

Antrenörünüz kortta yeterince şevkli mi?
Kortta zaman geçirmekten hoşlanan bir antrenörle çalışmalısınız. Bir antrenör ancak yüreğini koyarak istekli çalışıyorsa yararlı olabilir.

Kendisini sizin yerinize koyup neler hissettiğinizi anlayabiliyor mu?
Çoğu antrenör yeni başlayan birinin neyle karşı karşıya olduğunu anlamaktan uzaktır. Antrenörünüzün sizin tecrübe seviyenize uygun metod seçebilmesi için sizi anlaması şarttır.

Ders esnasında aktif mi, çalışmalara bizzat katılıyor mu?
Normal oyunda ihtiyacınız olan süreklilik özelliğini, babaanneniz zamanından kalma top sepeti ile ders veren antrenörlerle kazanamazsınız. Korttaki çalışmalara birebir katılarak aynı eforu sarf edecek birini bulmalısınız.

Yaratıcı mı? Antrenörünüz sizin oyununuzu ilerletecek çalışma programını bulup uygulayabiliyor mu?
Aynı çalışma programını her oyuncu için tekrar tekrar uygulayan antrenörlerden kaçınmalısınız.

Sizinle iyi iletişim kurabiliyor mu?
Bir antrenörün kendi kendine ilk soracağı soru sizin niye orada olduğunuz olmalıdır. İhtiyaçlarınıza ve becerilerinize göre sizi yönlendiremeyen bir antrenörle ancak hayal kırıklığına uğrarsınız. Çok konuşan fakat az veren antrenörlere aldanmayın. Antrenörünüz size yararsız 30-40 ipucu yerine işe yarayan 2-3 ipucu vermeli.

Sizinle yeterince ilgileniyor mu?
Bir antrenörün ilgi seviyesini, ilerlemeniz hakkında sorduğu sorular ve verdiği tavsiyeler sayesinde anlayabilirsiniz. Kortta sadece kendi sesini işitmekten hoşlanan antrenörlerden sakının. En iyi antrenörler sizin fikrinizi de değerlendirenlerdir.

Antrenörünüz pozitif mi?
Bir antrenör öğrencisindeki iyi özellikleri bulup bunları kuvvetlendirmeli. Olumsuzluk eklerini çok seven antrenörler, “bu oyunu ben oynuyorum ama sen oynayamıyorsun” edası ile öğrencilerinin içindeki isteği öldürürler.

İhtiyacınız olduğunda antrenörünüze ulaşabiliyor musunuz?
Eğer kort dışında antrenörünüze ulaşıp ona sorular soramıyorsanız, iyi bir tenis dersinin ömrü ancak hafızanızın kuvveti ile orantılıdır.

Modern tenis ilerletme tekniklerini kullanıyor mu?
Son yirmi yılın tenise kazandırdığı yenilikleri kaçırmış bir antrenör ile çalışıyorsanız emekleyerek ilerlemeyi göze almalısınız. İyi bir antrenör sizi klişeleşmiş kalıplar içine itmek yerine, bio mekanik yapınıza uygun olarak kendi stilinizi bulduran ve tenis öğrenmeyi bir eğlence haline getiren modern metotlar kullanmalıdır.


0 yorum: