27 Kasım 2010 Cumartesi

postheaderıcon Drıblıng’in Temelleri…


Basketbolun en önemli temel parçalarından biri..Drıblıng…Çoğu oyuncunun ”hatalı” yaptığı bir ”alışkanlık”
Hal böyle olunca bizede yazmak düştü..Buyrun size ”en iyi” drıbble için gerekli olan temeller..
DRIBLING’İN TEMELLERİ
Drıblıng,günlük pratik rutininizin düzenli bir parçası olmalıdır.Kendi başınıza çalışarak yeteneğinizi büyük ölçüde geliştirebilirsiniz ve geliştirmelisiniz.Fakat aynı zamanda muhtemelen en iyi rekabet karşısında yeteneğinizi sürekli test de etmelisiniz,böylece geliştirmeniz gereken bölgeler konusunda dikkatli olursunuz.Bunlar,üzerinde çalışmak ihtiyacınız olan temellerdir:
  1. Topu parmak uçlarınız ve bileğiniz ile kontrol edin.El ayanızı topa dokundurmamalısınız.Parmak ucu kontrolü,başarının anahtarıdır.
  2. Vücudunuzu alçak tutun ve drıblıngi durumun gerektirdiği kadar alçakta yapın.
  1. Topa bakmadan drıblıng yapın.Başınız yukarıda,takım arkadaşlarınızı ve rakiplerini görüş sahanızda tutun.
  1. Her iki elinizle de eşit ölçüde iyi drıblıng yapın.
  2. Crossover drıblınge hakim olun.
  3. Hızınızı ve yönünüzü değiştirebilin.
  4. İyi bir ilk adım atın.
  5. Savunma oyuncularının saldırısına uğradığınızda topu koruyabilin yada pas verebilin.
1.TOPU PARMAK UÇLARINIZ İLE KONTROL EDİN
Drıblıng’de başarı,parmak ucu kontrolü ve eliniz ile top arasındaki ilişkiye hakim olmaktan gelir.Parmak uçlarınız ve bileğiniz,topu kontrol etmenize yardım eden temel roller oynar.
Parmaklarınız,drıblıng yaparken sadece parmak uçlarınız topa dokunmasına yetecek kadar açık olmalıdır,el ayanızın değil.Eliniz düz,zemine paralel veya top yönünde hafif aşağı doğru açılı olmalıdır.Eğer el ayanız yukarı doğru açılıysa çok yüksekten drıblıng yapma ve topu kepçeleme eğilimindesiniz demektir,ki bu bir ihlaldir.
Bileğiniz esnek,sıkı olmalı fakat katı olmamalıdır.Çoğu oyuncu,ön kollarının tamamı ile bileklerini bükülmez şekilde tutarak drıblıng hatası yaparlar.Eğer bunu yaparsanız topu çok yükseğe zıplatır ve kontrolünüzden çıkarırsınız.Bileğinizin çalışmasına izin verin,böylece top kontrolünüz daha iyi olur.Kolunuzun ön kısmı,size top yönünde rota kazandıracak bir dümen gibidir.Kolunuzun üst kısmı, gevşek ve topu vücudunuza yakın tutmanıza ve onu daha iyi korumanıza yardım edecek şekilde vücudunuza yakın olmalıdır.
Eliniz,direkt olarak topun merkezinin üzerinde olmalıdır.Bileğiniz,topu parmak uçlarınız ile sıkı bir şekilde zıplattıkça size güç verir.Topun nerede olduğuna bakmadan elinizden ayrıldığını ve tekrar elinize döndüğünü hissetmelisiniz.Eliniz ve parmaklarınız,top elinize geri zıplarken yumuşak ve gevşek olmalıdır. Eliniz,topu bırakırken sıkı ve top döndüğünde gevşek olduğu zaman drıblıng ritmini elinizde hissedebilirsiniz.
Çok yumuşak drıblıng konusunda dikkatli olun.Eğer çok yumuşak drıblıng yaparsanız (tembel drıblıngi)uyanık bir savunma oyuncusu,topu çalmaya çalışacaktır.Sıkı bir zıplatma ve iyi,sabit bir ritim hissetmelisiniz;savunmanın dengesini bozuk tutmak için bunları değiştirmeyi de öğrenmelisiniz.Örneğin, potaya doğru bir hareket yaptığınızda genellikle ilk adımınızı atırken topu normalden daha sert zıplatırsınız,böylece savunma oyuncusunu yıkarak geçebilirsiniz.
2.VÜCUDUNUZU VE DRIBLING’İNİZİ AŞAĞIDA TUTUN
Drıblıng için ideal duruş:
(1)   Dizleriniz hafifçe eğik
(2)   Vücut,makul bir eğilmeyle gevşek
(3)   Ağırlık düzgn şekilde dengelenmiş
(4)   Top,drıblıng yaptığınız tarafta,önünüzde değil
(5)   Topu bir savunma oyuncusundan korumak için vücudunuz hafifçe dönmüş
(6)   Kafa yukarıda,böylece takım arkadaşlarınızı ve rakip oyuncuları görüş alanında tutabilirsiniz.
‘MAKUL’ eğilme diyorum çünkü eğer çok aşağı eğilirseniz görüş alanınızı kesebilirsiniz.Drıblıng yaparken,oldukça boş olsanız bile dimdik durmayı alışkanlık haline getirmeyin,çünkü bu duruş şeklinde topu kontrol etmeniz zorlaşır.
Eğer size yakın savunma yapılıyorsa,(savunma oyuncusu,bir kol boyundaysa) vücudunuz,savunma oyuncusu ile bir açı yapmalıdır,böylece topu koruyabilirsiniz ve drıblıng’i savunma oyuncusundan en uzaktaki elinizle yapmalısınız.Başınız yukarıda olmalıdır;diğer oyuncuların nerede olduğunu görmek için sürekli sahayı taradığınız gibi savunma oyuncusunun gözlerine de bakmalısınız (buradan niyetini görebilirsiniz).
Diz yukarıda ve uyluk yukarıda drıblıng yaparken topu alçak zıplatın.Topu alçak tutmanın en iyi yolu,makul bir eğilmeyle vücudunuzu alçak tutmaktır.Zıplama azaldıkça top kontrolünüz artar.Savunma daha az topu uzaklaştırma fırsatı bulur.Pratikle,topun alçak ve kontrolde tutulması, bir ‘kas hafızası’ meselesi haline gelecektir.
Boş alanda ve potaya drive ederken hızlanmak için drıblıng yaptığınızda daha yüksek bir drıblıng kullanacaksınız.Topu yine sıkı bir zıplatmak ile kontrol etmeli ve vücudunuza,topa vurulup uzaklaştırılmasını önleyecek şekilde pozisyon vermelisiniz.Topu bir drıblıngden tek harekette pas veya şuta taşımak için değişim yapma konusunda da çalışmanız gerekir.Bu,özellikle savunma oyuncularının topu çalmaya çalışmaları gibi bir durumda olur.
3. TOPA BAKMADAN DRIBLING YAPIN
Kesinlikle topa bakmadan drıblıng yapabilmelisiniz.Eğer topa bakarsanız şut ve pas fırsatlarını sürekli kaçırırsınız ve rakipleriniz,herhangi bir yönden size doğru gelip topu uzaklaştırmaya çalışmak için kolay zaman bulur.
Drıblıngdeki başarınız,sadece topu kontrol etme kabiliyetinize değil aynı zamanda savunmanın yaptıklarına karşı çabuk tep vermenize de bağlıdır.Başınızı yukarıda tutmalısınız,böylece hem savunmayı hem de takım arkadaşlarınızı tam olarak görüş alanınızda tutabilirsiniz.
En iyi atletlere çevreye bakış (Gözlerinin ucuyla bakabilme kabiliyeti) verilmiştir.Bu, altıncı his gibi bir şeydir,bir yönden tarama hareketi yaparken başka biriyle yüz yüze olabilirsiniz.Pratik yaparak çevreye bakışınızı bir derece geliştirebilirsiniz.Başınız yukarıda ve ileri bakarak drıblıng yaparken gözleriniz,sahayı (ileriye,sola,sağa)tarayabilir.
Çoğu takım hücumunu,bir ribaund alındıktan veya top çalındıktan sonra savunmadan hücuma geçerken topu hızlı bir şekilde üst sahaya ilerletmek için fast break etrafında kurar.Eğer bir guard iseniz ve hücum noktasında bulunuyorsanız genellikle sahanın ortasında olursunuz ve tam hızda drıblıng yaparken her taraftan gelişen hareketi görebilmelisiniz.Ayrıca drıblıngden mükemmel bir pas çıkarmanız da gerekebilir.Açıkçası topa bakamazsınız.
Topa bakmadan drıblıng yapmayı zor buluyorsanız drıblıng mekanizmanız saniyelik hale gelene kadar pratik yapmalısınız.Topa bakmamak için onu daha sert zıplatın.Top için daha iyi bir his ve yeteneğinize daha fazla güven geliştirdikçe ve drıblıng yaparken aynı zamanda başka şeyler üzerinde de yoğunlaşabileceksiniz.Bu egzersizleri deneyin:
(a)    Drıblıng yaparken görüşünüzü ileride,sağda,solda farklı objeler üzerinde sabitleyin.Bu objelere bakma sıranızı değiştirin.Drıblınge yavaş başlayın ve daha sonra hızını arttırın.Topa bakmadan her elinizle topu kaç kere zıplatabiliyorsunuz? 10? 20? 50? Kendi başınıza sayı tutun ve gelişmenizi her gün bir adım daha ileriye götürün
(b)   Engelli bir yol oluşturun: sandalyeler,trafik konileri,kitap yığınları.Topa bakmadan bunların etrafında ve arasında sağ ve sol elle drıblıng yapın.Buna alıştıkça bir engelden kaçmak için yönünüzü değiştirmeniz gereken her zaman ellerinizi de değiştirmek için çalışın.
(c)    Topa bakmanızı imkansız hale getirmek için gözlerinizi bağlayın.
(d)   Mümkün olan her zaman bir tarafa doğru en az iki kişi ile oynayın.Birebir oynadığınızda topu kontrol etmek üzerinde konsantre olmalısınız,fakat drıblıng yaparken topa bakma alışkanlığı edinmeniz çok kolaylaşır çünkü size savunma yapan sadece bir kişi vardır.Birinin topu çalmaya çalışacağı zamanı hissetmeyi öğrenin;ikili sıkıştırma sırasında pas vermeyi öğrenin.
4.HER İKİ ELİNİZLE DE EŞİT ÖLÇÜDE  İYİ DRIBLING YAPIN
Eğer her iki elinizle de eşit ölçüde iyi drıblıng yapabiliyorsanız oyununuzu %1000 geliştirebilirsiniz.Birçok avantaj kazanırsınız:
(1)   Savunma sizin üzerinizden oynayamaz
(2)   Savunma oyuncusundan en uzaktaki elinizle her yöne drıblıng yapabilirsiniz
(3)   Her yönden potaya drive edebilirsiniz
(4)   Şut için daha iyi boşluklar bulabilirsiniz
(5)   İkili sıkıştırmalara ve pres yapan savunmalara karşı topu daha iyi koruyabilirsiniz
(6)   Bir ribaundun ardından topu temiz çıkarmak ve üst sahaya götürmek için daha fazla opsiyon kazanırsınız.
Hücumda zaten avantajlısınız,çünkü ne yapmak istediğinizi biliyorsunuz fakat savunma bilmiyor.Sadece bir yöne hareket edebiliyorsanız avantajınızın çoğunu kaybedersiniz.Hızlanmak için drıblıng yaparken çoğunlukla dominant olan elinizi kullanırsınız.Fakat eğer iyi şutlar için boşluk kazandıracak hareketler yaratmak istiyorsanız veya takımınız için temel bir top kullanıcı iseniz ve kendinizi sık sık savunma yapılırken buluyorsanız her iki elinizle de drıblınge hakim olmanız gerekecektir.
Ne demek istediğimi görmek için,sağ elle drıblıng yaparken solunuza doğru hareket etmeye çalışın.Topun nasıl açıkta kaldığını görün.Pratik olarak savunma oyuncusunu topu çalması için davet ediyorsunuz.Her zaman savunma oyuncusundan en uzaktaki eliniz ile drıblıng yapıyorsanız vücudunuz,savunma oyuncusu ile top arasında olmalıdır.
5.CROSSOVER DRIBLING’E HAKİM OLUN
Topa bakmadan her iki elinizle de drıblıng yapma kabiliyetinize inancınızı geliştirdiğinizde drıblinginizi bir elden diğerine geçirmek üzerinde çalışın.Bu,crossover drıblıng olarak adlandırılır ve hücum repertuarınızın temel bir parçasıdır.
Kendi başınıza başlangıçta yavaş,top kontrolünüzün arttığını hissettikçe hızınızı arttırarak ,topu elleriniz arasında geri ve ileri zıplatarak crossover  pratiği yapın.Daha sonra size savunma yapılırken bunu çalışın.Topu alçak tutun ve iyi sert bir zıplatma yapın.Başınızı yukarıda tutu ve savunma oyuncusunun gözlerine bakın,böylece hareketlerini tahmin edebilir ve ellerinizi değiştireceğiniz en iyi zamanı hissedebilirsiniz.Eğer topa bakmak zorunda kalırsanız size savunma yapan oyuncu,gitmeyi tasarladığınız yolu kesebilir veya topu çalabilir.
Gösterişli crossoverları ! şov gezintilerini,sırtın arkasından veya bacakları arasından drıblıngı unutun.Bunları, crossoverın temellerine tam olarak hakim olana kadar yapmayın.Sadece hiçbir şey işe yaramadığında hotdog hareketlerini kullanın.Çoğu genç oyuncu, sadece gösterişli hareketler üzerinde çalışıyor ve temel hareketleri göz ardı ediyor.Temel hareketlere tam hakimiyet daha önemlidir.Crossover drıblıng,oyunun en temel hareketlerinden biridir ve henüz sadece birkaç oyuncu bu konuda gerçekten deneyimli.

0 yorum: