7 Ekim 2010 Perşembe

postheaderıcon Tenis Kortu Ölçüleri

Tenis kortunun ölçüleri maç sahaları ve benzeri konularda teknik bilgiler ;
Kort bir dikdörtgendir. 23,77m (78 feet) uzunluğunda, 10,97m (36 feet) genişliğindedir.  Tekler müsabakası için genişlik 8,23m (27 feet) ‘dir.

Kort, 1,07m (3.1/2 feet) yüksekliğindeki iki direğin üzerinden geçen çelik tel veya kordona asılmış durumdaki fileyle ortadan ikiye ayrılmıştır. File gergin olmalı, direkler arasını tamamen doldurmalı ve topun geçmeyeceği kadar sık dokunmuş olmalıdır. Filenin orta yüksekliği 0,914m
(3 feet) olup, fileyi tutan çelik telin üzerinden geçerek yere sabitlenen bir “orta bant” ile filenin yüksekliği ve gerginliği ayarlanır. Filenin üzerindeki çelik tel, bir bant tarafından (file bantı) örtülü olmalı. File bantı ve orta bant tamamıyla beyaz olmalıdır.
•    Çelik tel veya kordonun çapı veya kalınlığı maksimum 0,8 cm (1/3 inç)’dir.
•    Orta bandın genişliği maksimum 5 cm (2 inç)’dir.
Filenin bandının genişliği, çelik telin her iki yanından aşağı doğru minimum 5 cm (2 inç), maksimum 6,35 cm (2.1/2 inç)’dir.

Çiftler maçları için file direğinin merkezi, çiftler kort çizgilerinin dışından itibaren her iki taraf için 0,914 cm (3 fit)’dir.

Tekler maçlarında eğer tekler filesi kullanılıyorsa, file direğinin merkezi, tekler kort çizgilerinin dışından itibaren her iki taraf için 0,914 cm (3 fit)’dir. Eğer çiftler filesi kullanılıyorsa, o zaman file 1,07 m (3.1/2 feet) yüksekliğinde iki adet “tekler sopası” ile desteklenir. Tekler sopasının merkezi tekler kort çizgilerinin dışından itibaren her iki taraf için 0,914 cm (3 fit)’dir.

•    File direğinin eni veya çapı 15 cm (6 inç)’den büyük olamaz.
•    Tekler sopasının eni veya çapı 7,5 cm (3 inç)’den büyük olamaz.
•    File direği ve tekler sopası fileyi tutan çelik telin 2,5 cm (1 inç)’den fazla üzerinde olamaz.

Kortun sonundaki çizgilere “arka çizgiler”, kortun kenarlarındaki çizgilere ise “yan çizgiler” denir.

Tekler yan çizgileri arasında, fileye paralel olarak ve filenin her iki tarafından 6,40 m (21 fit) uzaklıkta çizilmiş iki çizgi vardır. Bunlara “servis çizgileri” denir. Filenin her iki tarafında servis çizgileri ve file arasında kalan alan “servis orta çizgisi” ile tam ortadan ikiye ayrılarak “servis karesi” ni oluşturur. Servis orta çizgisi, tekler yan çizgilerine paralel olarak çizilmiş ve tam ortalanmıştır.

Arka çizgiler 10 cm (4 inç) uzunluğunda bir işaretle ortadan ikiye ayrılmıştır. Bu işaret  “servis orta işareti” olup, kortun içine doğru ve yan çizgilere paralel olarak çizilmiştir.

•    Servis orta çizgisi ve servis orta işareti 5 cm (2 inç) genişliğindedir.
•    Kortun diğer çizgilerinin eni, 2,5 cm (1 inç) ile 5 cm (2 inç) arasında olmalıdır.   Sadece arka çizgiler 10 cm (4 inç) eninde olabilir.

Korttaki bütün ölçüler çizgilerin dışından alınmalıdır ve çizgilerin rengi kortun zeminiyle taban tabana zıt renkler olmalıdır.
Yukarıdaki saha ölçüleri kortun çizgiler içinde kalan alanıdır. Tenis kortu için standart olarak gereken arazi ölçüsü ise 18 x 36 metredir. Çiftler maçı düşünülmüyorsa 18 metrelik kort eni 15 metreye kadar indirilebilir. Ancak servis karşılamalarda sorun yaratır.  Ev, site veya turnuva oynanmayacak ise bu metrelerden daha kısa alanlarda kullanılabilir (15x30 minumum olmalı). Hatta çocuklar için mini tenis sahaları kullanılabilecek alana göre değerlendirilir.

Arazide kort için ayrılan bölüm mimari olarak planlandırılırken, kortun sabah ve akşam saatlerinde ( ilkbahar sonbahar arası) güneşi oyun yönünde almamasına dikkat edilmelidir.

0 yorum: