8 Ekim 2010 Cuma

postheaderıcon Basketbol Alan Ölçüleri


Dikdörtgen biçimindeki basketbol alanının tabanı sert tahtadan yapılır. Basketol sahasının ölçüleri değişiklik göstermekle birlikte, ideal ölçüler 28 m x 15 m'dir.Oyun alanı bir orta çizgiyle ikiye ayrılır. Bu çizginin tam ortasında, orta yuvarlak denen bir daire çizilidir. Basketbol alanının karşılıklı olarak kısa kenar çizgilerinde birer pota bulunur. Pota, kenar çizgisinden 1,2 metre içeridedir ve 1,8 m x 1,2 m boyutlarındadır ve çoğunlukla panyalarda cam beyazı plastik kullanılır. Pota üzerinde, yerden 3,05 metre yükseklikte bir sepet bulunur. Sepet,

Basketbol Sahası
45 cm çapında demir bir çember ile buna asılı, alt kısmı açık, beyaz bir fileden oluşur. Basketbol elle oynanır ve atılan top yukarıdan çembere girip fileden geçerek aşağıya düşünce sayı olur.

Kısaca basketbol sahasının ölçüleri: Oyunsahası, düz, sert ve engelsiz bir yüzeye sahip olmalıdır. Sahaların boyutları yerel organizasyonlarda değiştirilebilir. Standart ölçüler 28 metre uzunluk ve 15 metre genişliktir. Saha, boy � en oranının sabit kalması koşuluyla, 26m x 14m boyutlarda olabilir.

Üç sayı çizgisi Mini � Basket saha çizgileri dahilinde bulunmamaktadır. Sahanın uzun kenarındaki çizgiler "kenar çizgileri", kısa kenarındaki çizgiler ise "dip çizgiler" olarak adlandırılacaktır. Sahadaki tüm çizgiler 5 cm genişliğinde ve net bir şekilde görülebilir olmalıdır.

0 yorum: